Piwa rzemieślnicze
Piwo rzemieślnicze to złocisty trunek wyprodukowany w manufakturze – przez browar rzemieślniczy, wykorzystujący tradycyjne sprzęty oraz metody warzenia piwa. Często są one dziełem miłośników, hobbystów lubujących się w tym napoju, którzy wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie starają się uzyskać produkt najwyższej jakości, taki, który będzie się wyróżniał spośród innych gatunków piwa.
Piwa rzemieślnicze różnią się między sobą między innymi stosowaną metodą fermentacji. Mamy piwa górnej lub dolnej fermentacji, dzięki czemu uzyskany efekt, barwa, goryczka i moc takiego trunku jest specyficzna, charakterystyczna dla gatunku. Do produkcji piw rzemieślniczych wykorzystuje się specjalne drożdże, gatunki słodów, miesza się je w odpowiednich proporcjach, aby uzyskać pożądany efekt, smak oraz zapach. Piwa takie są alternatywą dla piw produkowanych masowo przez duże koncerny piwowarskie, a dzięki swojej jakości i charakterystycznym smakom cieszą się popularnością wśród piwoszy, którzy mogą nawet nabyć piwa rzemieślnicze w pubie.