Kasy fiskalne dostępne na rynku różnią się wielkością baz towarowych, sposobem programowania (urządzenie może mieć wprowadzone towary lub każdy kod należy programować w sklepie samodzielnie), ilością wejść do podłączania urządzeń zewnętrznych (czytnik kodów kreskowych, waga elektroniczna, terminal kart płatniczych) oraz innymi parametrami.
Przeciętna Posnet kasa fiskalna ma bazę obejmującą około 4 tysięcy rekordów. Takie urządzenie sprawdzi się w średniej wielkości sklepie oferującym pieczywo, nabiał, wędliny, słodycze, alkohole i inne popularne towary spożywcze. Duże supermarkety zwykle wykorzystują kasy systemowe lub komputerowe, które mają o wiele bardziej rozbudowane bazy towarowe i dają możliwość transmisji danych do programu sprzedażowego oraz obsługującego gospodarkę magazynową (dane trafiają do programu komputerowego w czasie rzeczywistym, co znacznie ułatwia zarządzanie sprzedażą oraz całym sklepem).
Podczas wyboru kas fiskalnych, pod uwagę często bierze się także rodzaj mechanizmu drukującego. Obecnie przeważają kasy z mechanizmem termicznym i kopiami paragonów przechowywanymi w pamięci urządzenia.